Sanuli

Wordle-sanapelistä suomalaisvoimin kehitetty Sanuli on hauska ja yhteisöllinen peli, jota voi pelata yksinkin. Peli haastaa niin aikuiset kuin lapset kehittämään sanavarastoaan ja pähkimään yhdessä sana-arvoituksia.

Tässä artikkelissa kerron, miten pelissä pääsee alkuun ja miten peliä oikein pelataan. Esittelen myös muutaman tempun, joita hyödyntämällä pelissä saattaa pärjätä hieman keskimääräistä paremmin.

Sanuli

Sanulin taustaa

Suomenkielinen, Jaakko Husson kehittämä Sanuli perustuu alun perin englanninkieliseen Wordle-sanapeliin, joka nousi hyvin suosituksi vuoden 2021 alussa. Pelin kehittäjä, ohjelmistoinsinööri Josh Wardle, myi sittemmin aikaansaannoksensa The New York Times -lehdelle miljoonalla dollarilla.

Sanuli on simppeli sanapeli, joka yhdistää Mastermind- ja Hirsipuu -pelien ideoita. Tarkoituksena on pyrkiä arvaamaan oikein sana ja arvausmääriä on käytössä rajallinen määrä.

Pelistä tuli varsin suosittu myös Suomessa ja erityisesti vuonna 2022 keskustelupalstat täyttyivät Sanuleiden arvailijoista. Kilvoittelu pisimmän oikeiden sanojen ketjun parissa olikin kovaa ja jotkin pelaajat onnistuivat saamaan putkeen jopa 100 peräkkäistä sanulia.

Näin pääset alkuun

Sanuli sanapeli on saatavilla vapaasti internetissä, eikä sen pelaamisesta tarvitse maksaa. Peli toimii ilman sovellusta ja pelata voi täysin rekisteröitymättä. Se perustuu avoimeen lähdekoodiin, eikä myöskään mainoksia ole käytössä. Sanulin löydät täältä.

Valitse vaikeustaso ja sanan pituus

Aluksi pelaajan kannattaa valita itselleen sopiva vaikeustaso sekä sanan pituus. Vaikeustasoja on kolme ja oletuksena on niistä keskimmäinen. Aloittelijan kannattaa harkita myös helpointa vaikeustasoa, niin pelissä pääsee mukavasti alkuun.

Seuraavaksi on hyvä tarkistaa, minkä pituisia sanoja haluaa ratkoa. Sanan pituus ei välttämättä vaikuta pelin vaikeustasoon, sillä pidempi sana ei ole aina hankalampi. Viisikirjaimisen sanan sijasta voi valita kuusikirjaimisen sanan ja testata, kumpi sanamäärä tuntuu mukavammalta. Arvauksia on joka tapauksessa käytössä sama määrä.

Asetusten kautta voi myös sisällyttää tai jättää pois rumat sanat. Sanojen joukossa on rehellisiä kirosanoja, joten erityisesti lasten kanssa pelaillessa kirosanat kannattaa jättää pois.

Peruspeli, Neluli, Sanaketju vai Päivän Sanuli?

Sanuliin on pyritty tuomaan monipuolisuutta erilaisten pelityyppien myötä. Kun pelaat peliä ensimmäisen kerran, valittuna on oletusarvoisesti peruspeli. Tässä pelityypissä ratkotaan yhtä sanaa kerrallaan ja pyritään ratkaisemaan putkeen mahdollisimman monta sanaa. Peli pitää peräkkäisistä oikeista vastauksista myös kirjaa, mikä on hauska ominaisuus.

Päivän Sanuli on muuten sama kuin peruspeli, mutta sana on kaikille pelaajille aina sama ja Päivän Sanuleita on tarjolla joka päivä vain yksi. Itse asiassa alkuperäinen Wordle perustui juuri tähän ideaan, jossa ratkottavaa päivässä on ainoastaan yhden sanan verran.

Neluli ja Sanaketju ovat monen mielestä hieman haastavampia pelimuotoja, joita kannattaa kokeilla, kun on viettänyt ainakin vähän aikaa peruspelin parissa. Nelulissa ratkotaan neljää sanaa kerrallaan ja arvauksia on käytössä yhteensä yhdeksän kappaletta. Sanaketjussa taas edellinen sana muodostaa pohjan seuraavan sanan ensimmäiselle arvaukselle. Ensimmäinen arvaus on siis aina se sana, joka on ollut edellisen kierroksen lopputuloksena.

Ja sitten pelaamaan

Kun asetukset on saatu säädettyä kohdilleen, päästään vihdoin pelaamaan. Pelata voi toki myös perusasetuksilla, mutta tällöin pelimuotona toimii viisikirjaiminen, vaikeustasoltaan keskitasoinen peruspeli.

Pelin alussa pelaajan edessä on tyhjä pelilauta, jossa on viisi saraketta ja kuusi riviä. Rivit edustavat pelaajan arvauksia, joita ei alussa luonnollisesti ole lainkaan. Pelilaudan alla on näppäimistö, jossa ovat pelin alussa harmaana kaikki aakkoset. Aakkosia poistuu valikoimasta sitä mukaa, kun pelaaja selvittää, mitä aakkosia sanassa ei ole.

Itse valitsen tällä kertaa Päivän Sanulin ja kirjoitan ensimmäiseksi arvaukseksi ”koira”, koska olen lukenut, että kyseinen sana sisältää monipuolisesti Suomessa yleisiä aakkosia. Arvaus tuottaa yhden oikean kirjaimen, joka on ”A”. Koska kirjain on myös oikealla paikallaan, se värjäytyy laudalla vihreäksi. Mikäli kirjain olisi oikea, mutta väärässä paikassa, olisi värinä keltainen.

Jännän äärellä

Toinen arvaukseni ”ruska” ei tuota lisää osumia, vaan oikein on edelleen ainoastaan A-kirjain. Tiedossa on siis jo nyt, että sana ei sisällä lainkaan kirjaimia R, U, I, O, S ja K. Periaatteessa olisi helpointa arvata pari seuraavat sanaa niin, että syöttäisi peräkkäin sarjan yhä saatavilla olevia kirjaimia. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, vaan sanojen on oltava oikeita.

Oikeiden sanojen pähkiminen ei ole aivan yksinkertaisemmasta päästä, mutta voin olettaa, että sanassa on lisäksi vielä ainakin yksi vokaali. Todennäköisesti tämä on E, koska se on huomattavasti yleisempi kuin esimerkiksi Ä tai Ö. Toki vokaali voi olla myös jo arvattu A. Arvaukseni ”Hella” tuottaa oikeaksi kirjaimeksi L-kirjaimen, tosin se on väärällä paikalla. Enää kolme arvausta jäljellä.

Sanojen pähkäily käy entistä vaikeammaksi ja pari seuraavaa arvausta ”Lymfa” ja ”Panda” eivät tuo minua lähemmäksi ratkaisua. Alan hieman turhautua. Lopulta sanaksi paljastuu ”Alava” eli ainoa vokaali oli A-kirjain. Kenties huomenna Päivän Sanuli ratkeaa edukseni, mutta tänään se osoittautui turhan konstikkaaksi.

Nappaa talteen parhaat pelistrategiat

Vaikka Sanulissa on toki kyse myös jonkin verran tuurista, lukeutuu Sanuli niin sanottuihin taitopeleihin. Aivan mitä tahansa sanoja ei siis kannata arvailla, vaan miettiä, mitkä sanat ovat ylipäänsä mahdollisia.

Suosi sanoja, jotka sisältävät yleisiä aakkosia

Alussa Sanuli on kuin tyhjä taulu, joten periaatteessa kaikki arvaukset ovat mahdollisia. On kuitenkin hyvä suosia sellaisia sanoja, joissa on mahdollisimman erilaisia, suosittuja kirjaimia, jotta pääset edes hieman kärryille sanasta.

Kun arvauskierroksia on koossa ainakin pari, sinulla on todennäköisesti tiedossa ainakin yksi tai kaksi kirjainta sanastasi. Esimerkiksi jos tiedossa on, että sana alkaa ”ET” ja viimeinen kirjain on ”Ä”, on todennäköistä, että välissä on ennemmin konsonantteja kuin vokaaleja. Makustele siis sanoja suussasi, niin oikea ratkaisu saattaa ilmestyä päähäsi kuin tyhjästä.

Jokaisessa kielessä on oma rakenteensa, mikä on hyvä tiedostaa arvaillessa. Pelaajan ei tarvitse olla kieliopin asiantuntija, vaan nimenomaan sanojen pohdiskelu päässä kertoo melko luotettavasti, kuulostaako sana hyvältä. Tietyt kirjaimet, kuten etu- ja takavokaalit esiintyvät harvoin samassa sanassa. Etuvokaaleita ovat i, e, ö ja ä ja takavokaaleita u, o ja a.

Hyödynnä netin apuvälineitä

Toiset eivät halua arvuutella sanoja itse, vaan hyödyntävät apuna välinettä nimeltä Sanuli Solver. Tämä näppärä työkalu osaa ehdottaa pelaajalle sanoja sen mukaan, mitä kirjaimia sanasta tiedetään. Kyseessä on toki monen mielestä rehellinen huijaaminen, mutta jos innostuit solverista, löydät sen täältä.

Apuvälineenä voit hyödyntää myös esimerkiksi listausta Suomen kielen yleisimmistä kirjaimista. Yleisin aakkonen on A, mutta suosittuja ovat myös esimerkiksi K, E, I ja J. Sen sijaan esimerkiksi W ja C ovat epätodennäköisempiä vaihtoehtoja.

Yhteenveto

Sanuli peli on perusidealtaan hyvin yksinkertainen peli, joka nousi vuonna 2022 yllättävään suosioon. Peli on periaatteessa suomenkielinen versio Wordle-sanapelistä, joka myytiin The New York Times -lehdellä vuonna 2021 miljoonan dollarin hintaan.

Sanapeli Sanuli soveltuu pelattavaksi niin yksin kuin yhdessäkin ja yksittäisen pelin parissa ei tuhlaudu kohtuuttomasti aikaa. Näin ollen peli soveltuu esimerkiksi kahvitaukoviihteeksi tai kaveriporukan illanviettoon.

Vaikka Sanuli tuskin tulee olemaan seuraava Angry Birds, on peliin tästä huolimatta helppo jäädä koukkuun. Toisin kuin Angry Birds, se auttaa sinua myös laajentamaan sanavarastoasi ja pitää aivosi virkeinä.

Käytämme evästeitä cookies käyttäjäkokemuksen parantamiseksi.
OK